LTO Laufar Cerkno

Cerkljanska poleti Je krovna organizacija, katera združuje in promovira vse lokalne ponudnike na področju turizma in naravne in kulturne znamenitosti Cerkljanske.Lahko se podate na katerega od bližnjih hribov: Porezen (1630 m), Blegoš (1562 m) ,..
Če pa se zgodi, da vam jo vreme zagode, se lahko odločite za kopanje v bazenu Hotela Cerkno ali za obisk katerega od kulturno-zgodovinskih objektov v bližnji okolici.
Več na: www.turizem-cerkno.si

Bolnica Franja

bolnica_franja

Nosi ime po zdravnici dr.Franji Bojc Bidovec. Partizansko bolnico Franja sestavlja 13 lesenih barak. Poleg barak za ranjence in osebje je tu še operacijska soba, rentgen, invalidski dom in celo električna centrala. Franja predstavlja spomin na težke dni 2.sv.vojne. Za obiskovalce je odprta od l.1946 dalje.
Več na: www.bolnica-franja.si

Antonijev rov

antonijev_rov

Davnega l.1490 je škafar odkril dragoceno tekočo kovino -živo srebro. V stoletjih, ki so sledila, je v idrijski kotlini zrasel drugi največji živosrebrov rudnik na svetu. Antonijev rov je za obiskovalce urejeno podzemlje, ki priča o delu rudarjev skozi čas.
Več na: www.antonijev-rov.si

Cerkljanski muzej

cerkljanski_muzej

V njem je prikazan razvoj partizanske sanitete, zlasti bolnice Franje, in nastajanje elektro industrije, ki je pozneje prerasja v tovarno Eta. Najbolj zanimiv je etnološki oddelek, posvečen krajevni pustni šegi – Cerkljanska laufarija.
Več na: www.cerkljanski-muzej.si

Divje babe

divje_babe

Je arheološko najdišče, v katerem je bilo najdenih veliko ostankov jamskega medveda. Najznamenitejša najdba je neandertalčeva piščal.
Več na: www.divje-babe.si